2018. február 19. 18:06 - how german

Súlyos pénzeket hozhat a konyhára a nagyi németországi látogatása

Ennyit ér, ha Németországba jönnek a nagyszülők vigyázni a gyerekre

A külföldre költözött gyermekes családok körében mindig nagy fejtörést okoz, hogy ki lesz az a megfelelő személy, aki vigyázni tud a gyerekre, amíg anya, és apa dolgoznak. Ki hozza el az óvodából, ki viseli gondját, ha megbetegszik, ki kíséri el az iskolába, vagy éppen ki foglalkozik vele, amikor éppen a gyereknek szünet van, azonban a szülőknek ebben az időszakban is dolgozniuk kell.

grandparents-2433019_1280.jpg

A gyermek unokák általában nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a nagyszüleikkel. Teljesen kézenfekvő megoldás ezért, ha a gyermekfelügyeletet a nagyszülőkre bízzuk, nem pedig egy bébiszitterre, vagy egy "Tagesmutter"-re.

Tegyük mindezt úgy, hogy egy szokványos megbízási szerződést kötünk a mamával, és a papával, mert ez kedvezően hathat a fizetendő személyi jövedelemadónkra. Bizonyos feltételek mellett a nagyszülői segítségnyújtásnak ugyanis adóalap csökkentő hatása lehet!

Általános előnyök:

Alapvetően a nagyszülői gondoskodás egy főnyeremény a család számára. Amíg a szülők a hétköznapi stresszben őrlődnek, addig a nagyszülők képesek nyugalmat sugározni, és ez a nyugalom jót tesz az unokák lelkivilágának. Még akkor is, ha a nagyi túl sok mindent megenged, ezt kompenzálja a sok együtt töltött idővel, a türelmével, nagyvonalúságával, és a szeretetteljes hozzáállásával.

A gyerekek profitálnak az idősebbek tapasztalataiból, és megtanulhatják, hogy a munka mellett más fontos dolog is van az életben, ill. adódhat olyan betegség, ami miatt generációk vannak egymásra utalva.

Ha a nagyszülőkre bízzuk a gyerekeket:

A gyermekek gondozására fordított összeg két harmada költségként elszámolható az adóbevallásban. Az ún. "különleges kiadás" ("Sonderausgaben") jogcímén egy 6.000 euró szerződéses- vagy számlaösszeg két harmada, azaz 4.000 euró érvényesíthető gyermekenként.

Amennyiben a nagyszülők térítésmentesen elvállalják a gyermekfelügyeletet, úgy az útiköltségükre fordított összeg adóalap csökkentő tényezőként elszámolható a szülők adóbevallásában. Mind az oda-, mind a visszaút költségeinek megtérítése csökkentheti az adóterhet. 

A nagyszülőknek nem kell az adóbevallásukban feltüntetni az útiköltség megtérítésének összegét, mert nem jövedelemre tettek szert, csupán költségtérítésben részesültek.

Feltételek:

  • A nagyszülők útiköltsége beleszámítható a gyermekfelügyelet költségébe.
  • A gyermekek 14 éves koráig érvényesíthető.
  • Gyermekenként 4.000 euró összegig levonható.
  • Az oda- és visszaútra is alkalmazható.
  • Írásos megbízási szerződés szükséges a szülők, és a nagyszülők között.
  • A költségtérítést utalással kell teljesíteni.
  • 30 cent/ km költséget ismer el az adóhivatal.
  • A nagyszülők bevételének (útiköltség térítés) nincsen adóvonzata, mert nem nyereség- és vagyonszerzés céljából érkeznek vigyázni a gyermekekre, és térítésmentesen látják el ezt a feladatot. 

 Példa:

Németországban 3 napos ünnep veszi kezdetét, és a gyermekeknek nincsen óvodai ellátás. Mindkét szülőnek dolgoznia kell, ezért segítségül hívják a nagyszülőket, akik szívesen jönnek meglátogatni az unokákat, és vigyázni rájuk, ellátni őket.

A nagyi és a papa Miskolcról érkeznek Münchenbe saját gépkocsival. A gyermekfelügyeletért nem kérnek pénzt, azonban a szülők ragaszkodnak hozzá, hogy az útiköltségüket megtérítsék.

Erről készítenek egy írásos megbízási szerződést.

A Miskolc és München közötti távolság 885 km, oda-vissza 1.770 km. A költségtérítés összegét, 531 eurót a szülők átutalják a nagyszülők számlájára, és ennek az összegnek a két harmadát, 354 eurót levonnak következő évben az adóalapjukból.

 A nagyszülők látogatása így duplán főnyeremény!

(A cikk tartalma nem minősül sem adó-, sem jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás.)

 

=============================

Ezek a cikkek is érdekelhetnek Téged:

Milyen adóosztályok vannak Németországban?

Mit jelent számodra a német progresszív adórendszer?

Így újíthatod fel a lakásodat, miközben adót spórolsz

 

==============================

Ha hasznos volt számodra a cikk látogasd meg a Facebook oldalunkat is:

Pénzügyi tippek Facebook

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5313680606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juliusc42 2018.02.20. 13:36:39

Kedves Szerzö!

A nemet kulcsszavakat meg tudnad, hogy nemetül is utana tudjak olvasni?

Köszönöm!

nemecsekerno_007 2018.02.20. 20:00:27

- Oszt a nagyi nyugdíját mi termeljük ki?
- Vagy lemondotok a magyar nyugdíjáról és kéritek a németet?
- Kérdés, hogy a német állam adja-e?

Precízebb elszámolás. Ezek után esetleg lehet szidni a politikusokat...