Hogyan írta le Béla a hóeltakarítás költségét az adójából?

A tulajdonos áthárítja a bérlőre a felelősséget

Az ingatlantulajdonosoknak a kötelessége, hogy a tél beköszöntével gondoskodjanak a hó- és jéghelyzetről, vagyis a házuk előtti járdaszakasz csúszásmentesítéséről, és a hóeltakarításról.

Béla egy német településen, Ergoldingban bérel házat. Tudomására jutott, hogy a ház tulajdonosa, Béla német főbérlője, ezen téli feladatokat nem kívánja elvégezni, hanem ezt a kötelességét az albérlőjére hárítja át.

Béla érdeklődve figyelte az időjárás jelentést, majd rémülten hallgatta, hogy a napokban folytatódó lehűlés várható, éjjelenkénti mínuszok, szórványosan előforduló ónos eső, havas eső, és havazás van kilátásban.

Tisztában volt vele, hogy köteles eltakarítani a havat a ház előtti járdaszakaszról, illetve köteles csúszásmentes állapotban tartani azt, hiszen a jogi felelősséget is magával vonja, ha a veszélyessé vált útszakaszon valaki "kitöri a nyakát".

winter-3132738_960_720.jpg
Béla dolgozik. Munkával keresi meg a kenyerét. Reggel elindul a munkahelyére, és késő délután ér haza. De mit tegyen, ha a munkaideje alatt kellene jégmentesítenie, és ellapátolni a havat?

Amennyiben Béla akadályoztatva van, és még a szomszédját sem kérheti meg a feladat elvégzésére, akkor az a megoldás, hogy megbízza a házmestert, vagy egy hóeltakarításra szakosodott alvállalkozót.

Bélának érdemes figyelmet fordítania arra, hogy a szerződött féllel a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés köttessen. A jó hír, amit sokan nem tudnak, hogy a számla egy része leírható az adóból!

Ha megbízunk egy alvállalkozót a feladattal, akkor a tevékenysége az úgy nevezett "ház közelében végzett szolgáltatás" (haushaltsnahe Dienstleistung) címsorba bejegyezhető az adóbevallásunkban. Éves szinten 4.000 euróig rögzíthetjük az adóbevallásunkban a ház közelében végzett, számlával igazolt tevékenységeket, mely összeg csökkenti az adóalapunkat.

Béla az alvállalkozó által kibocsátott számlán a bér-, a gépi-, és a kiszállási díjnak a 20%-át számolhatja el költségként az adóbevallásában. Ezért fontos arra is figyelnie, hogy a számlán külön legyen feltüntetve a munkaidő, ráfordítás és az anyagköltség. Az adóhivatal csak az utalást ismeri el, a készpénzfizetést nem!

Azok a bérlők is feltüntethetik az adóbevallásukban a hóeltakarításnak a költségét, akik nem bíztak meg alvállalkozót, hanem saját maguk végezték el ezt a feladatot, mindazonáltal fontos, hogy a főbérlő a rezsiköltség elszámolásban külön felvezesse ezt a tételt is. Az adóalap csökkentő tényező nem csak a közúton történő hóeltakarításra, és jégmentesítésre vehető igénybe, hanem a teljes bérelt területen végzett tevékenységre is.

Béla helyesen járt el, elkerülte az esetleges felelősségre vonást, és a bírságot, sőt még adóelőnyre is szert tett!
(A cikk tartalma nem minősül sem adó-, sem jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás.)

Német adóbevallás készítés:

WEB: http://www.nemetjovedelem.hu/

Tel: +36 30 22 99 394

WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő és adótanácsadó iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6913637598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.07. 11:51:18

Béla ügyesen csinálta.De csak összehasonlításképpen itt a svédeknél semmi ilyesmi nincs, Johannnak apszolut(sicc!) nem kell semmit csinálni a háza előtti járdával, mert hogy az önkormányzat eldózeroltatja a havat a traktoros "hómunkásokkal" a járdáról ugyanúgy, mint az úttestről.Ez volna a normális hozzáállás mindenhol.Ugyanis a járda tökugyanúgy a közterület része, mint a kocsiknak fenntartott úttest.Nem is értem, hogy mi ez a megkülönböztetés.
Az meg, ami odahaza van Magyarországon, hogy akár egy 80 éves, egylábú, kerekesszékes nyugdíjasnak is lapátolnia kell, ha nem akar bírságot kapni, felháborító.Már mint az, hogy a feladatot a hejha a lakosság nyakába hárítja...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.07. 11:52:16

Mér' nem jelenik meg, mikor nincs jelölve moderáció????

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.02.07. 11:53:41

Jajóóóóó, blogmotor, mindig elfelejtem...

Német pénzügyi- és adózási tippek, hírek

Német adóbevallás készítés. Kapcsolat: nemetjovedelem@gmail.com WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő- és Adótanácsadó iroda

Facebook oldaldoboz

Címkék

adó (10) adóalap (5) adóazonosító szám (1) adóbevallás (4) adóelőny (4) adóhivatal (1) adókártya (2) adókategória (1) adómentes (3) adóosztály (4) adórendszer (1) adósáv (1) adótanácsadó (1) adóteher (1) adóvisszatérítés (1) adóvonzat (1) ajánlás (1) albérlő (1) állami támogatás (1) állás (4) állásajánlat (3) állásinterjú (1) anmeldung (1) Arbeit (3) autó (1) autóbérlés (1) balesetbiztosítás (1) bankszámla (1) baukindergeld (1) Baulohnkasse (1) bébiszitter (1) befektetés (2) beruházás (1) bevallás (1) bevétel (1) Bewerbungsgespräch (1) Covid 19 (2) családi pótlék (2) csok (1) dolgozószoba (1) egészségügy (1) egyházi adó (1) Eisenach (1) ELStAM (1) Entfernungspauschale (1) építkezés (1) építőipar (3) Erfurt (1) EU/EGT (1) EU/EWR (1) főbérlő (1) Freibetrag (1) GDP (1) gewerbe (1) gyermekfelügyelet (1) határátkelés (1) haushaltsnahe Dienstleistung (1) hírek (9) igazolás (1) ingatlan (3) iroda (1) járulék (1) járvány (2) jövedelem (5) jövedelemadó (1) karantén (2) kettős háztartás (1) kijárási tilalom (1) kiküldetés (2) Kindergeld (2) kirándulás (2) költözés (1) költségtérítés (1) kőműves (1) koronavírus (4) közlemény (1) különleges kiadás (1) lakásfelújítás (1) lakhatás (1) lexikon (4) lízing (1) Lohnsteuerbescheinigung (1) Lohnsteuerklasse (1) Lufthansa (1) megbízási szerződés (1) menetlevél (1) mester vizsga (1) milliárdos (1) Minijob (1) minisztérium (1) München (1) munka (8) munkába járás (1) munkaeszköz (1) munkaruházat (1) Németország (1) nettó bér (1) nyaralás (1) önkormányzat (1) óvodai ellátás (1) pandémia (1) Pendlerbescheinigung (1) pénzügy (2) progresszív (1) Reisekosten (1) rizikóterület (1) Robert-Kock-Intézet (1) Rudolstadt (1) siker (2) Soka-Bau (2) Sonderausgaben (1) statisztika (1) Steuerklasse (1) szakértő (1) szakirodalom (1) szállás (1) számla (1) személyi jövedelemadó (1) szeminárium (1) Tagesmutter (2) támogatás (3) támogatások (3) tandíj (1) telekár (1) többkulcsos adó (1) Türingia (2) turizmus (1) utasbiztosítás (1) utazás (3) utazási kööltség (1) útiköltség (1) vagyonszerzés (1) vállalkozás (1) vírus (2) Wartburg (1) Weimar (1) Werbungskosten (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása