Adóvisszatérítésből autó?
A Németországban dolgozó magyarok többsége a német adóvisszatérítéseikből veszik az Audit! Hogyan lehetséges ez? Könnyen!

audi.jpg

Miért van az, hogy amint valaki kimegy és elkezd Németországban dolgozni 1-2 éven belül már egy gyönyörű Audival, vagy BMW-vel jön haza meglátogatni a rokonokat? Tényleg ennyire jó a fizetés? – fogalmazódik meg a kérdés sokunkban. Hiszen csak reptéri segédmunkás állásban dolgozik! És idehaza is alig tudtak megélni! Hogyan lehetséges ez?

Kicsit erőteljesebben faggatva ismerősünket egy nagyon egyszerű választ kapunk tőle a kérdéseinkre: jó az adótanácsadóm!

Értetlenül, kikerekedett szemekkel egyetlen egy gondolat jut az eszünkbe: Tessék??

Hiszen mi is fizetünk itthon, Magyarországon adót! De egy fillért sem kapunk vissza, nem, hogy egy luxusautó árát! Akkor, hogy működik ez odakint Németországban?

Természetesen teljesen máshogy!

Magyarországon egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer van érvényben, amely eltér a Németországban jelenleg működő progresszív adózási rendszertől. A progresszív adózási rendszer azt jelenti, hogy minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál kevesebb adót vonnak le tőle, ill. fordítva is igaz, hogy minél magasabb valakinek a jövedelme, annál magasabb adókulcs vonatkozik rá, ergo több adót kell fizetne. A progresszív adót szokták többkulcsos adónak is nevezni.

sok_euro.jpg

Ha Németországban vállalsz munkát, akkor tisztában kell lenned azzal, hogy különböző adókategóriák léteznek.

A lakhelyre történő bejelentkezést követően a német Adóhivatal megküldi az adóazonosító jelet (Steuerliche Identifikationsnummer vagy röviden SteuerID) és besorolnak a megfelelő adóosztályba. Az adószámot (Steuernummer) csak akkor kapod meg a német adóhivataltól (Finanzamt), amikor először nyújtod be a német adóbevallásodat.

A bruttó fizetésedből vonják a társadalombiztosítási járulékokat (Krankenversicherung, Rentenversicherung, Pflegeversicherung, Arbeitslosenversicherung) ill. a béradót, a Soli-t, és bizonyos esetekben az egyházi adót.

A nettó fizetésed pedig attól függ, hogy az adóhivatal melyik adóosztályba sorol be, és ennek megfelelően milyen mértékű béradót fognak levonni a bruttó fizetésedből.

A Németországban dolgozó munkavállalók a legtöbb esetben nem kötelesek évente adóbevallást készíteni, de a gyakorlat szerint ezt mégis érdemes megtenni, mivel az esetek nagy százalékában a magyar munkavállaló adó-visszatérítést kap.

Mivel a legtöbb kint dolgozó magyar I. adókategóriába kerül, ezért az egyik legmagasabb béradó előleget (szja-előleget) fizeti be utána a munkáltatója a német adóhivatalnak! Ez az összeg (pl. 2000 -4000 €) gyakran magasabb, mint amennyit ténylegesen fizetnie kellett volna, így a költségeket figyelembe véve, valószínűleg érdemes adóbevallást benyújtania, mert adóvisszatérítésre lesz jogosult. Pláne, ha a visszatérítési kérelmét (vagyis a személyi jövedelemadó bevallását) 2-4 évnyi befizetett adóelőlegre nyújtja be!

Akkor ebből a visszatérítésből már érthetően kikerekedik egy jó német autó ára!

Persze azért nem ilyen egyszerű és pont ezért van szükség egy jó adótanácsadóra, hiszen az elszámolható költségeket: pl. munkába járás költsége; a duplaháztartás, bérleti díjak költségei; a biztosításaink, megtakarításaink költségei; az orvosi számláink költségei; a telefon és Internet számláink, munkaruháink, képzéseink költségei és így tovább, mind-mind szükségesek egy nagyobb összegű visszatérítéshez!

audi_tengerparton.jpg

De egy tapasztalt, nagy szakértelemmel rendelkező adótanácsadó biztos, hogy az összes befizetett eurocentet vissza tudja igényelni! Aztán, hogy azt ki mire költi – Audira, vagy egy Kanári-szigeteki nyaralásra, az már mindenkinek a saját dolga!

TIPP

Sokan nem tudják, de további visszatérítéseket (pl. évi 600 eurót) lehet igényelni, pl. a német betegbiztosítók közül a BKK Betriebskrankenkasse Mobil Oil-tól. 

Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan kaphatsz vissza 600 eurót évente, és wellnessezhetsz a betegbiztosító támogatásával, akkor böngészd át az alábbi weblapokat:

https://www.betegbiztosito-mobil-oil.hu/

http://www.nemetjovedelem.hu/betegbiztositas-600eur/

 (A cikk tartalma nem minősül sem adó-, sem jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás.)

További hírekért kövesse a Facebook oldalunkat:

Facebook: https://www.facebook.com/nemetmagyar2016/

 

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

társadalomtudományi és gazdasági szakfordító

 

T1: +36/ 30/ 22-99-394

T2: +49/ 173/ 531-60-38

WSP Consulting Nonprofit Kft.

(Könyvelő és Adótanácsadó iroda - Német adóbevallás, német biztosítás, megtakarítás, nyugdíj)
Adószám: 23187430-2-05  

Weblap: http://www.nemetjovedelem.hu/

Weblap 2: https://www.nemetbiztositas.hu/

Weblap 3: https://www.betegbiztosito-mobil-oil.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/nemetmagyar2016/

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6816232810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Német pénzügyi- és adózási tippek, hírek

Német adóbevallás készítés. Kapcsolat: nemetjovedelem@gmail.com WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő- és Adótanácsadó iroda

Facebook oldaldoboz

Címkék

adó (10) adóalap (5) adóazonosító szám (1) adóbevallás (4) adóelőny (4) adóhivatal (1) adókártya (2) adókategória (1) adómentes (3) adóosztály (4) adórendszer (1) adósáv (1) adótanácsadó (1) adóteher (1) adóvisszatérítés (1) adóvonzat (1) ajánlás (1) albérlő (1) állami támogatás (1) állás (4) állásajánlat (3) állásinterjú (1) anmeldung (1) Arbeit (3) autó (1) autóbérlés (1) balesetbiztosítás (1) bankszámla (1) baukindergeld (1) Baulohnkasse (1) bébiszitter (1) befektetés (2) beruházás (1) bevallás (1) bevétel (1) Bewerbungsgespräch (1) Covid 19 (2) családi pótlék (2) csok (1) dolgozószoba (1) egészségügy (1) egyházi adó (1) Eisenach (1) ELStAM (1) Entfernungspauschale (1) építkezés (1) építőipar (3) Erfurt (1) EU/EGT (1) EU/EWR (1) főbérlő (1) Freibetrag (1) GDP (1) gewerbe (1) gyermekfelügyelet (1) határátkelés (1) haushaltsnahe Dienstleistung (1) hírek (9) igazolás (1) ingatlan (3) iroda (1) járulék (1) járvány (2) jövedelem (5) jövedelemadó (1) karantén (2) kettős háztartás (1) kijárási tilalom (1) kiküldetés (2) Kindergeld (2) kirándulás (2) költözés (1) költségtérítés (1) kőműves (1) koronavírus (4) közlemény (1) különleges kiadás (1) lakásfelújítás (1) lakhatás (1) lexikon (4) lízing (1) Lohnsteuerbescheinigung (1) Lohnsteuerklasse (1) Lufthansa (1) megbízási szerződés (1) menetlevél (1) mester vizsga (1) milliárdos (1) Minijob (1) minisztérium (1) München (1) munka (8) munkába járás (1) munkaeszköz (1) munkaruházat (1) Németország (1) nettó bér (1) nyaralás (1) önkormányzat (1) óvodai ellátás (1) pandémia (1) Pendlerbescheinigung (1) pénzügy (2) progresszív (1) Reisekosten (1) rizikóterület (1) Robert-Kock-Intézet (1) Rudolstadt (1) siker (2) Soka-Bau (2) Sonderausgaben (1) statisztika (1) Steuerklasse (1) szakértő (1) szakirodalom (1) szállás (1) számla (1) személyi jövedelemadó (1) szeminárium (1) Tagesmutter (2) támogatás (3) támogatások (3) tandíj (1) telekár (1) többkulcsos adó (1) Türingia (2) turizmus (1) utasbiztosítás (1) utazás (3) utazási kööltség (1) útiköltség (1) vagyonszerzés (1) vállalkozás (1) vírus (2) Wartburg (1) Weimar (1) Werbungskosten (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása