Súlyos lakáshiány uralkodik Bajorországban
- csak az építkezés segíthet

Túl drága a lakhatás, és elképesztő hiány van a kínálatban is. A probléma nem újkeletű. Már a 19. század végén is mérgelődtek a müncheni lakosok a kevés ingatlan, de még inkább a szokatlanul magas árak miatt. Ennek az volt az oka, hogy a nagyváros fejlődésével arányosan jelentős mértékben megnövekedett a lakosság száma.

Németország legnagyobb tartománya Bajorország, a lakosságának egyötöde nagyvárosokban él, egytizede pedig a fővárosban. 

Mi a jelenlegi helyzet?

Felső-Bajorországban 1970 óta a lakosság száma az akkori 3,4 millióról a jelenlegi 4,6 millió főre emelkedett. És a fejlődés egyre csak tovább folytatódik. A Statisztikai Hivatal prognózisa szerint ebben a kerületben 2036-ig további 10%-os növekedés várható, a tartomány fővárosában pedig akár 12%-ra is számítani lehet.

Az évek óta növekvő lakbérek további emelkedésének korlátozására bevezetett lakbérplafon (ún. Mietpreisbremse) már nem fog megfelelő megoldást nyújtani a problémára, amelyen valószínűleg már csak  az új lakások építése segíthet. Azonban a megnövekedett keresletet egyszerűen már követni sem tudja a kínálat, annak ellenére sem, hogy folyamatosak az építkezések.

33343119_1897900840243091_7763295224519983104_n.jpg

A kép forrása: Halasbau Kft.

 

Választási kampánytéma

A lakásépítés és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése fontos témája lett a választási kampánynak is. Elviekben jó, hogy végre konkrét megoldási javaslatokról is folyik a vita, és nem csak a lakáshiány tényét emlegetik. Ugyanakkor az is tény, hogy amíg a tartományi fővárosban 2017-ben rekord számú újépítésű ingatlant adtak át, addig a kisebb településeken nehezen valósulnak meg a projektek, mert az új építési területek kijelölése gyakran komoly helyi ellenállásba ütközik.

Zöld ország

Egy állítólagos „betondzsungel” kialakulását népszavazással akarták megakadályozni, amit szerencsére a Bajor Alkotmánybíróság visszautasított. Ugyanis Bajorország egy zöld ország. A területének 88%-a erdő, szántóföld, vagy mező. Az ipar, és a kereskedelem mindössze a területének 1 %-át használja. Lakhatásra 3% jut. Listavezető a közlekedés, ami a teljes területnek a 4,7%-át foglalja el.

80 m2

Az a nézőpont is gyakran feledésbe merül, hogy az egy főre jutó átlagos lakóingatlan terület nagysága 1965-ben még csupán 22 négyzetméter volt, 2010-re ez már viszont 45 négyzetméterre emelkedett. Az is figyelemre érdemes, hogy a többgyermekes családoknál az egy főre jutó lakóingatlan terület nagysága 30 négyzetméter, míg az idősebb egyedülállók esetében ez a szám 80 négyzetméter.

Betonarany

A megfizethető lakáspiaci kínálat megteremtése az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy a gazdasági növekedés továbbra is fenntartható legyen Felső-Bajorországban. Az ingatlan vételi árak az elmúlt 8 évben 50 %-kal emelkedtek, és még nem látni a tendenciának a végét. Ebben szerepet játszik az Európai Központi Bank döntéshozóinak az alacsony kamat-politikája, ami a lakáspiaci tőkéseket a betonaranyba történő további befektetésekre sarkallja.

Növekvő finanszírozási lehetőségek családoknak

A politika reagál, de nem mindig a megfelelő módon. A családoknak szánt finanszírozási segítségek kibővítése jó szándékról tesz tanúbizonyságot, de tovább növeli a keresletet – elsősorban a vidéki régiókban-, és nem nyújt nagyobb ingatlankínálatot ott, ahol a lakásokra igazán nagy szükség volna.

Telekár

Komoly további árdrágító hatása van a jelentős mértékben megnövekedett telekáraknak. Itt az lehet a megoldás, ha több építési terület kerül kijelölésre, még akkor is, ha ez a helyi lakóközösség ellenállásába ütközik. Ott, ahol lehet, építeni kell, akár magasabb épületeket is, hogy maximálisan ki legyen használva a telek beépíthetősége.

Részesedés az adóbevételekből

A településeket ösztönözni kellene azzal a lehetőséggel, hogy nagyobb arányban részesedjenek az adóbevételekből azok az önkormányzatok, amelyek építési területeket biztosítanak. Csak ebben az esetben lesznek képesek az önkormányzatok  azokat a költségeket fedezni, ami a település növekedéséből szükségszerűen következik. A tömegközlekedés, a közlekedési infrastruktúra, az óvodák, és az iskolák létrehozása és bővítése financiális akadályokba ütközik.

Ipari területek

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ipari területekre is szükség van. A meglévő vállalatok bővülni szeretnének, és ez új esélyt jelenthet az új vállalkozások megszületésére is.

 33180132_1897901003576408_3589919818469343232_n.jpg

 A kép forrása: Halasbau Kft.

Az alábbi linken található munkalehetőségeket korrekt, több évtizedes múlttal rendelkező, stabil építőipari cég kínálja:

Németországi (Bajorországi) építőipari munkalehetőségek: itt

Német adóbevallás készítés:

WEB: http://www.nemetjovedelem.hu/

Tel: +36 30 22 99 394

WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő és adótanácsadó iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6114299061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Német pénzügyi- és adózási tippek, hírek

Német adóbevallás készítés. Kapcsolat: nemetjovedelem@gmail.com WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő- és Adótanácsadó iroda

Facebook oldaldoboz

Címkék

adó (10) adóalap (5) adóazonosító szám (1) adóbevallás (4) adóelőny (4) adóhivatal (1) adókártya (2) adókategória (1) adómentes (3) adóosztály (4) adórendszer (1) adósáv (1) adótanácsadó (1) adóteher (1) adóvisszatérítés (1) adóvonzat (1) ajánlás (1) albérlő (1) állami támogatás (1) állás (4) állásajánlat (3) állásinterjú (1) anmeldung (1) Arbeit (3) autó (1) autóbérlés (1) balesetbiztosítás (1) bankszámla (1) baukindergeld (1) Baulohnkasse (1) bébiszitter (1) befektetés (2) beruházás (1) bevallás (1) bevétel (1) Bewerbungsgespräch (1) Covid 19 (2) családi pótlék (2) csok (1) dolgozószoba (1) egészségügy (1) egyházi adó (1) Eisenach (1) ELStAM (1) Entfernungspauschale (1) építkezés (1) építőipar (3) Erfurt (1) EU/EGT (1) EU/EWR (1) főbérlő (1) Freibetrag (1) GDP (1) gewerbe (1) gyermekfelügyelet (1) határátkelés (1) haushaltsnahe Dienstleistung (1) hírek (9) igazolás (1) ingatlan (3) iroda (1) járulék (1) járvány (2) jövedelem (5) jövedelemadó (1) karantén (2) kettős háztartás (1) kijárási tilalom (1) kiküldetés (2) Kindergeld (2) kirándulás (2) költözés (1) költségtérítés (1) kőműves (1) koronavírus (4) közlemény (1) különleges kiadás (1) lakásfelújítás (1) lakhatás (1) lexikon (4) lízing (1) Lohnsteuerbescheinigung (1) Lohnsteuerklasse (1) Lufthansa (1) megbízási szerződés (1) menetlevél (1) mester vizsga (1) milliárdos (1) Minijob (1) minisztérium (1) München (1) munka (8) munkába járás (1) munkaeszköz (1) munkaruházat (1) Németország (1) nettó bér (1) nyaralás (1) önkormányzat (1) óvodai ellátás (1) pandémia (1) Pendlerbescheinigung (1) pénzügy (2) progresszív (1) Reisekosten (1) rizikóterület (1) Robert-Kock-Intézet (1) Rudolstadt (1) siker (2) Soka-Bau (2) Sonderausgaben (1) statisztika (1) Steuerklasse (1) szakértő (1) szakirodalom (1) szállás (1) számla (1) személyi jövedelemadó (1) szeminárium (1) Tagesmutter (2) támogatás (3) támogatások (3) tandíj (1) telekár (1) többkulcsos adó (1) Türingia (2) turizmus (1) utasbiztosítás (1) utazás (3) utazási kööltség (1) útiköltség (1) vagyonszerzés (1) vállalkozás (1) vírus (2) Wartburg (1) Weimar (1) Werbungskosten (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása