Miről mesél a Türingiai erdő?
Németország középpontjában fekvő Türingia tartomány számos kirándulási lehetőséget kínál akár egy hosszú hétvégére, akár hosszabb időre érkezve.

Német viszonylatban nagynak nem nevezhető tartomány rengeteg a látnivaló azoknak, akik szeretik a középkori várakban tett időutazást, a szép műemlékekben gazdag városokat vagy a természet kincseit.

A négynapos utazásom elsődleges úti célja Wartburg Vára és Eisenach volt. Biztos nem vagyok azzal egyedül, hogy előbbiről szinte csak a hajdani keletnémet autó jutott eszembe. Sok egyebet nem is tudtam a városról, így egyik pozitív meglepetés a másik után ért. Eisenach-hoz közeledve az tűnt fel, hogy nyoma sincs egy hajdani iparvárosi hangulatnak, amit az autógyártásból gondoltam volna. Sőt ahogy áthaladtam a városon, azt láttam, hogy pompás, igényesen felújított, régi villák sorakoznak egymás után.

wartburg_1.jpg

Kép: Wartburg Vára

Megfelelő parkolóhelyet keresgélve kicsit túlhaladtam a városon, fel a Türingiai Erdő szerpentinjein a 19-es úton. Fentebb is akadtak parkolók a kirándulók számára. Én mégis visszafordultam a város felé, hogy az eredeti útitervemhez tartsam magam. A sűrű, vadregényes erdő számtalan kilátópontot rejteget, ahonnan mesés látvány tárul Wartburg Várára. Kinéztem magamnak az egyik ilyen kilátóhelyet és el is indultam felfelé. Eleinte furcsa volt, hogy egyedül haladok felfelé, de aztán a látvány mindenért kárpótolt. A fotók május végén készültek, de ez a sűrű erdő minden évszakban csodálatos látványt nyújthat az ide látogatóknak. Mivel nagyrészt lombhullató fák alkotják, ősszel biztosan színpompás lehet.

wartburg_3.jpg

Kép: Türingiai erdő

A kilátóponttól már csak egy könnyed séta vezetett a várig Luther útvonalán. Az udvaraira ingyenesen be lehet menni, ami már önmagában nagy élmény. Kis képzelőerővel az ember megelevenedni látja a középkort.

wartburg_2.jpg

Kép: Wartburg Várának udvara

Wartburg Várának két hajdani híres lakója: Árpádházi Szent Erzsébet és Luther Márton. Mielőtt Szt. Erzsébet révén hatalmas büszkeség töltene el minket, sajnálatos módon sehol nincs kiírva, hogy magyar származású volt, sőt a német neve St. Elisabeth von Thüringen. Még gyermekként jegyezték el a türingiai gróf fiával. A kiállítások másik fő témája Luther. Miután X. Leó pápa kiközösítette a katolikus egyházból, 10 hónapig élt álnéven a várban, ahol a dolgozószobája a mai napig megtekinthető.

wartburg_4.jpg

Kép: Árpádházi Szt. Erzsébetnek emléket állító, mozaikkal gazdagon díszített terem

A várban lévő kiállításokra 12 eurós belépőt kell fizetni. Amíg a koronavírus kapcsán távolságot kell tartani, a beléptetés elég lassú, körülbelül egy órás várakozásra kell számítani. Pozitívum viszont, hogy utána már nem hajtják az embert egyik teremből a másikba és tömeg nélkül lehet fotózni (+2 eurós fotós jeggyel).

A várból egy másik útvonalon közelítettem meg Eisenach városát. Az erdőn keresztül lépten-nyomon Szt. Erzsébet útvonalát jelző táblákba botlottam. A legenda szerint Erzsébet gyakran szökött ki a várból, szegényeket látogatott és élelmet vitt nekik, kórházat alapított és betegeket ápolt. Ezt az udvarban persze nem nézték jó szemmel és egyszer, amikor kenyeret csent volna ki a kabátja alatt, megállították. Mikor át akarták kutatni a holmiját, a kenyér rózsává változott. Ez az ábrázolás a leggyakoribb Szt. Erzsébetről.

wartburg_5.jpg

Kép: Türingiai erdő Wartburg Vára alatt

Eisenachban található Johann Sebastian Bach szülőháza illetve Luther háza is. Egy napot mindenképp igényel Eisenach és a Vár látogatása, de amint helyben láttam, még számtalan kiránduló útvonal akad a környéken.

eisenach.jpg

Kép: Az egyik elegáns villa Eisenach-ban

Szigorúan véve már nem a Türingiai erdő része, hangulatában mégis hasonló a Gotha város közelében található Drei Gleichen vagyis a Gleichen grófok együtt emlegetett három vára. III. Ernst von Gleichen grófhoz is érdekes legenda fűződik. Eszerint II. Frigyes császár oldalán folytatott keresztes hadjáratban 1227-ben a szaracénok ellen indult, hogy megszabadítsa a szent sírt a muszlimoktól. A grófot foglyul ejtették és sok éven át kemény munkát kellett végeznie a szultán kertjében. A szultán lánya beleszeretett a grófba és segített neki elmenekülni azzal a feltétellel, ha feleségül veszi. A gróf beleegyezett, annak ellenére, hogy volt már felesége. A sikeres menekülés után az útjuk közvetlenül Rómába vezetett, ahol pápai áldást kértek és kaptak a második házasságra.

wachsenburg.jpg

Kép: Wachsenburg

A három vár, ahogy már lenni szokott, dombtetőkön helyezkedik el és látszik is egyikből a másik. A háromból kettőt Burg Gleichent és Veste Wachsenburgot virágos rétekkel körülvett kiránduló és biciklis útvonal köt össze. Ezekben a várakban csekély 4-5 euró körüli belépőt szednek. A középkori Burg Gleichen falaiból, ablakaiból sok fennmaradt, de a legszebb kilátást a vár tornyából élvezhetjük. A vár udvarán kisebb rét kínál pihenési lehetőséget a megfáradt kirándulóknak. Az ide vezető meredek emelkedő ellenére rengeteg kisgyermekes családot láttam, akár piknikezni is. Wachsenburg a kora középkortól a XX. század elejéig folyamatos változtatásokon esett át. Manapság egy kis kiállítással várja a látogatókat. Ha megfáradtunk a kirándulásban, a vár apró udvarán barátságos hangulatú vendéglő található. A harmadik, Mühlburg Vára ingyenesen látogatható, de annyi látnivalót nem kínál, mint az előző kettő. Így ha idő híján egy várat ki kellene hagyni, akkor ezt javasolnám.

gotha.jpg

Kép: Orangerie Park Gotha városában

A három vár közelében fekvő Gotha városába érkezés előtt mindenképp érdemes tájékozódni, miként haladnak az óváros felújításával, ami a Friedenstein Kastélytól a Hauptmarktig húzódik és jelenleg nem mutat valami szép látványt. Ha ettől eltekintünk, egy hangulatos kisvárost találunk, ami ha készen lesz, biztosan újra vonzani fogja a turistákat. A Herzogliches Museum, kastély parkja valamint a szép és elegáns Orangerie Park további épületei szerencsére nincsenek felállványozva és érdemes egy kellemes itt egy sétát tenni.

A következő napokban Türingia olyan híres városai felé folytattam utam, mint Erfurt, Weimar és a kevésbé ismert, de annál szebb Rudolstadt. De ezekről majd legközelebb.

További fotókért ajánlom figyelmetekbe honlapom:

https://raboczierika.wixsite.com/gallery/travel-photos

Rabóczi Erika

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr6716037490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Német pénzügyi- és adózási tippek, hírek

Német adóbevallás készítés. Kapcsolat: nemetjovedelem@gmail.com WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő- és Adótanácsadó iroda

Facebook oldaldoboz

Címkék

adó (10) adóalap (5) adóazonosító szám (1) adóbevallás (4) adóelőny (4) adóhivatal (1) adókártya (2) adókategória (1) adómentes (3) adóosztály (4) adórendszer (1) adósáv (1) adótanácsadó (1) adóteher (1) adóvisszatérítés (1) adóvonzat (1) ajánlás (1) albérlő (1) állami támogatás (1) állás (4) állásajánlat (3) állásinterjú (1) anmeldung (1) Arbeit (3) autó (1) autóbérlés (1) balesetbiztosítás (1) bankszámla (1) baukindergeld (1) Baulohnkasse (1) bébiszitter (1) befektetés (2) beruházás (1) bevallás (1) bevétel (1) Bewerbungsgespräch (1) Covid 19 (2) családi pótlék (2) csok (1) dolgozószoba (1) egészségügy (1) egyházi adó (1) Eisenach (1) ELStAM (1) Entfernungspauschale (1) építkezés (1) építőipar (3) Erfurt (1) EU/EGT (1) EU/EWR (1) főbérlő (1) Freibetrag (1) GDP (1) gewerbe (1) gyermekfelügyelet (1) határátkelés (1) haushaltsnahe Dienstleistung (1) hírek (9) igazolás (1) ingatlan (3) iroda (1) járulék (1) járvány (2) jövedelem (5) jövedelemadó (1) karantén (2) kettős háztartás (1) kijárási tilalom (1) kiküldetés (2) Kindergeld (2) kirándulás (2) költözés (1) költségtérítés (1) kőműves (1) koronavírus (4) közlemény (1) különleges kiadás (1) lakásfelújítás (1) lakhatás (1) lexikon (4) lízing (1) Lohnsteuerbescheinigung (1) Lohnsteuerklasse (1) Lufthansa (1) megbízási szerződés (1) menetlevél (1) mester vizsga (1) milliárdos (1) Minijob (1) minisztérium (1) München (1) munka (8) munkába járás (1) munkaeszköz (1) munkaruházat (1) Németország (1) nettó bér (1) nyaralás (1) önkormányzat (1) óvodai ellátás (1) pandémia (1) Pendlerbescheinigung (1) pénzügy (2) progresszív (1) Reisekosten (1) rizikóterület (1) Robert-Kock-Intézet (1) Rudolstadt (1) siker (2) Soka-Bau (2) Sonderausgaben (1) statisztika (1) Steuerklasse (1) szakértő (1) szakirodalom (1) szállás (1) számla (1) személyi jövedelemadó (1) szeminárium (1) Tagesmutter (2) támogatás (3) támogatások (3) tandíj (1) telekár (1) többkulcsos adó (1) Türingia (2) turizmus (1) utasbiztosítás (1) utazás (3) utazási kööltség (1) útiköltség (1) vagyonszerzés (1) vállalkozás (1) vírus (2) Wartburg (1) Weimar (1) Werbungskosten (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása