Türingia nevezetes városai Erfurt, Weimar és Rudolstadt

Idén, amikor éppen lazultak a koronavírus miatti korlátozások, két ok miatt is esett Türingiára a választásom. Az egyik, mert korábban nagyon megtetszett az egész környék a másik pedig a híreket figyelve a vírus szerencsére csekély létszámban okozott megbetegedést és az elsők között lazultak a korlátozások. Ezért láttam biztonságosnak az utazást, de természetesen minden szabályt betartottam. Ezen kívül arra számítottam, hogy sehol nem lesz tömeg. Az első fejezetben főleg az Eisenach környéki látnivalókról írtam. Most a fenti városokon túl, jöjjön néhány hasznos utazási infó is.

Hogyan válasszunk szállást kérdésre természetesen mindenkinek eltérőek lehetnek a szempontjai. Ebben az esetben egy nagyon egyszerű szállásban gondolkodtam, ahol van ingyenes parkolás. A parkolás opciót be lehet állítani a keresőoldalakon, de figyelni kell arra, hogy ez nem jelenti automatikusan, hogy ingyenes is, vagy azt, hogy egyáltalán van parkolóhely. Persze ez inkább a nagyvárosokra jellemző, mint Berlin vagy Drezda. Visszatérve Türingiában Weimarra esett a választásom, mert árban sokkal kedvezőbb, mint Erfurt és a legtávolabbi úticélt, az előzőekben leírt Wartburg várát tekintve sem túl nagy a távolság.

weimar_schloss_belvedere.jpg

Schloss Belvedere Weimar határában

Weimarban kezdhetünk az autópályához közelebb eső Schloss Belvedere-nél. Mint ahogy a neve is elárulja, valóban szép a kilátás a környékbeli dombvidékre és a városra is. Egyébként az egész várost körüllengi a komolyzene, manapság Belvedere kastélyában is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola működik. A kastély épületeit és szép parkját körülbelül két óra alatt kényelmesen körbe lehet járni. Az említett Főiskola érdekes hangulatot kölcsönöz a látogatásnak, az ablakokon kiszűrődve hol egy hangszeres próbát hallgat az ember, hol egy operaénekes dalait. Liszt Ferenc hajdani lakóháza már lent Weimarban az óváros szélén található, de nem egy különleges épület. A táblát is alig lehet észrevenni rajta. Viszont nem messze tőle áll egy nagy, egész alakos szobra. Innen már csak pár lépés a hatalmas Park an der Ilm, ami a városlakók egyik kedvelt helye, minden korosztálynak jó kikapcsolódást nyújt. Liszt Ferenc szobrától tovább haladva az árnyas sétányon az egyik fa alatt bújik meg Petőfi Sándor portrészobra. Az időjárás hatása miatt a „Magyar költő és forradalmár 1823-1849” német felirat sajnos már nehezen olvasható. Innen kellemes sétát lehet tenni az Ilm partján.

weimar_villa_haar.jpg

Villa Haar Weimarban

A parkban egymás után bukkanunk olyan szép épületekre, mint a Römisches Haus vagy a Villa Haar. Utóbbi zárva van, de ettől függetlenül érdemes körbejárni. Visszasétálva a park óváros felőli részén főleg kisgyermekes családok élvezték a napsütést és ami leginkább feltűnt, hogy szinte mindenki vitt magával valami klasszikus játékot a fakockáktól a labdáig mindenfélét és senki nem a telefonját nyomogatva játszott. Persze ez lehet, hogy csak a hosszas kijárási korlátozás eredménye, de mindenesetre szimpatikus.

stadtschloss_weimar.jpg

Stadtschloss Weimar

Innen már szép látványt nyújt a Stadtschloss Weimar. Már 2018-ban is zárva találtam és sajnos évekig tart még a felújítás. De ez nem rontja a városlátogatás élményét, mert a munkálatok az udvar felől zajlanak jelenleg. Az óváros felé tartva a Seifengasse hangulatos, árnyas kis utcáján érdemes végigsétálni, amin Goethe házához érkezünk. Az épület annyira egyszerű, hogy az ember szinte észre sem veszi a Frauenplan nyüzsgésében. A teret körbeveszik a kisvendéglők, kávézók, pékségek. A Frauentorstraße patinás épületekkel szegélyezett utcáján csak pár lépés és a Marktplatz-ra jutunk, ahol rendszeresen tartanak piacot. A városháza elegáns épülete legutóbb fel volt állványozva, de a tér többi épülete is nagyon szép. Innen a Schillerstraße fasora árnyékában érdemes tovább folytatni utunkat. Az utcanév természetesen nem véletlen, itt található a nagy költő és Goethe hajdani jó barátja, Schiller háza, aki sajnos fiatalon itt hunyt el.

weimar_goethe_schiller.jpg

Goethe és Schiller szobra

A fasor mentén végighaladva eljutunk a Színház előtti térre, ahol Goethe és Schiller híres kettős szobra áll, ami a tartomány egyik jelképévé is vált. Türingia határában az autópályán érkezőket egy táblán már ők köszöntik. A fotón egy 2018-as installáció szerepel, de meg ne kérdezzétek, mire gondolt a művész… mindenesetre birkák nélkül szívesebben láttam volna ezt a szép szobrot.

Erfurt, a tartományi főváros Weimartól félórányi útra található. Már az első látogatásomkor megtetszett a nyitottság, amit sajnos a koronavírus egy kissé felülírt. Remélhetőleg hamarosan visszaáll minden a régi rendbe. A város romantikáját elsősorban a Gera folyó kisebb ágainak köszönheti, ami szigeteket alkotva szeli keresztül Erfurtot, sokszor velencei hangulatot nyújt. A folyón kis hidakon kelhetünk át, a part mentén pedig vendéglőket találunk.

erfurt_predigerkirche.jpg

Predigerkirche Erfurtban

A folyótól pár lépésre található Predigerkirche gótikus temploma mindenképp érdemes a látogatásra. Innen a Fischmarkt felé érdemes továbbhaladni, ami az egyik legszebb tér a városban.

erfurt_rathaus.jpg

Erfurti Városháza

Gazdagon díszített épületek veszik körbe, melyek közül a Városháza emelkedik ki. A bejárat előtt a kövezetben minden irányban megjelölték a testvérvárosokat, így hazánkból Győrt. A Városháza igazi meglepetésként szolgált, mert olyannyira látogatható, hogy a bejáratnál nem is kérdezték, hova megyek. Csodálatos belső tere, lépcsőháza hívogatja az embert, hogy felmenjen szétnézni, mígnem az emeleten a nagyterembe érkezünk. A festményekkel, címerekkel, szép üvegablakokkal díszített termet semmiképp se hagyjuk ki. A városházától rövid sétára található a város egyik legkülönlegesebb negyede.

erfurt_kraemerbruecke.jpg

Krämerbrücke Erfurtban

A Krämerbrücke szűk kis utcája tele van kis üzletekkel. Itt még észre sem lehet venni, hogy ennek az utcának a házai részben a folyóra épültek. Ezért érdemes mindkét irányból körbesétálni, avagy a Gotthardstraße felé tenni egy kitérőt. Megkerülve az Ägidienkirche épületét a Wenigemarkt terére jutunk, ami szintén tele van teraszokkal. Itt még a vírus utáni enyhítések első szakaszában is nagy volt a nyüzsgés, míg a város többi részén jóval kevesebb turistába botlott az ember.

erfurt.jpg

Rathausbrücke, Erfurt

A Rathausbrücke utcáján végighaladva, ebből az irányból is jól lehet látni, hogyan építették a vízre a Krämerbrücke házait. A rövid kitérő után a Városházát követően a másik irányba folytatva a sétánkat a Markstraße színes házait megcsodálva hamarosan a Dóm térre érkezünk. A hatalmas teret uralja a város jelképe, a Dóm és a St. Severi templom kettőse. Építészetileg a Dóm jelentősebb, de mindkettőbe érdemes betérni. Ha a városnézéstől elfáradtunk, kellemes pihenést nyújt a Biergarten am Dom, ahol természetesen a híres türingiai kolbászt is megkóstolhatjuk.

A két nevezetes város mellett a kevésbé ismert Rudolstadtba is érdemes legalább egy fél nap erejéig ellátogatni. A kisvárost szinte uralja a Schloss Heidecksburg hatalmas épülete. 

rudolstadt.jpg

Schloss Heidecksburg Rudolstadtban

A kastély egy magaslaton fekszik, ezért érdemes megfontolni, hol parkol az ember. A kastélyból lesétálva egymás után botlunk a szép épületekbe, mint a Régi Városháza, majd a jelenlegi Városháza színes épülete. A tér hangulatát egy kicsit rontja, hogy az parkolóként funkcionál. A Marktstraßén végigsétálva a hatalmas Amtsgericht épületét megkerülve rövid sétával eljuthatunk Schiller itteni házáig.

rudolstadt_schillerhaus.jpg

Schiller ház

Az ember azt hinné, olyan műemlék épület lesz, mint a többi. De ettől sokkal ötletesebben hasznosították, mivel az utcafront felől, mint Schiller Múzeum, viszont az 1780-ban faragott kőkapun át a kertbe juthatunk, ahol megcsodálhatjuk a ház oldalára futtatott rózsalugasokat. A kert mellett kis asztalok találhatók, mert az épület másik fele hangulatos vendéglőként működik.

A Rudolstadtot Weimarral összekötő 85-ös szerpentinekkel tűzdelt szép főútvonal szintén említésre érdemes, a motorosok kedvelt útszakasza, de autóval is mesés látvány.

További képekért ajánlom a honlapom:

https://raboczierika.wixsite.com/gallery/thuringia

Rabóczi Erika

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1816223120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Bartalis 2020.10.03. 13:31:13

Ezek a "látnivalók" + Thüringia ugyanolyan unalmas mint a német konyha!

Német pénzügyi- és adózási tippek, hírek

Német adóbevallás készítés. Kapcsolat: nemetjovedelem@gmail.com WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő- és Adótanácsadó iroda

Facebook oldaldoboz

Címkék

adó (10) adóalap (5) adóazonosító szám (1) adóbevallás (4) adóelőny (4) adóhivatal (1) adókártya (2) adókategória (1) adómentes (3) adóosztály (4) adórendszer (1) adósáv (1) adótanácsadó (1) adóteher (1) adóvisszatérítés (1) adóvonzat (1) ajánlás (1) albérlő (1) állami támogatás (1) állás (4) állásajánlat (3) állásinterjú (1) anmeldung (1) Arbeit (3) autó (1) autóbérlés (1) balesetbiztosítás (1) bankszámla (1) baukindergeld (1) Baulohnkasse (1) bébiszitter (1) befektetés (2) beruházás (1) bevallás (1) bevétel (1) Bewerbungsgespräch (1) Covid 19 (2) családi pótlék (2) csok (1) dolgozószoba (1) egészségügy (1) egyházi adó (1) Eisenach (1) ELStAM (1) Entfernungspauschale (1) építkezés (1) építőipar (3) Erfurt (1) EU/EGT (1) EU/EWR (1) főbérlő (1) Freibetrag (1) GDP (1) gewerbe (1) gyermekfelügyelet (1) határátkelés (1) haushaltsnahe Dienstleistung (1) hírek (9) igazolás (1) ingatlan (3) iroda (1) járulék (1) járvány (2) jövedelem (5) jövedelemadó (1) karantén (2) kettős háztartás (1) kijárási tilalom (1) kiküldetés (2) Kindergeld (2) kirándulás (2) költözés (1) költségtérítés (1) kőműves (1) koronavírus (4) közlemény (1) különleges kiadás (1) lakásfelújítás (1) lakhatás (1) lexikon (4) lízing (1) Lohnsteuerbescheinigung (1) Lohnsteuerklasse (1) Lufthansa (1) megbízási szerződés (1) menetlevél (1) mester vizsga (1) milliárdos (1) Minijob (1) minisztérium (1) München (1) munka (8) munkába járás (1) munkaeszköz (1) munkaruházat (1) Németország (1) nettó bér (1) nyaralás (1) önkormányzat (1) óvodai ellátás (1) pandémia (1) Pendlerbescheinigung (1) pénzügy (2) progresszív (1) Reisekosten (1) rizikóterület (1) Robert-Kock-Intézet (1) Rudolstadt (1) siker (2) Soka-Bau (2) Sonderausgaben (1) statisztika (1) Steuerklasse (1) szakértő (1) szakirodalom (1) szállás (1) számla (1) személyi jövedelemadó (1) szeminárium (1) Tagesmutter (2) támogatás (3) támogatások (3) tandíj (1) telekár (1) többkulcsos adó (1) Türingia (2) turizmus (1) utasbiztosítás (1) utazás (3) utazási kööltség (1) útiköltség (1) vagyonszerzés (1) vállalkozás (1) vírus (2) Wartburg (1) Weimar (1) Werbungskosten (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása