Fränkische Schweiz – kirándulások Bajorország szívében

Ha valaki változatos tájakra, sportra, kirándulásra vágyik, itt a helye. Ha apróbb várakat, várromokat is felkeresne, úgyszintén. Bajorország ezen része bővelkedik a látnivalókban, programokban, bájos kisvárosokban. Akár egynapos kirándulást tervez az ember, de akár több napot vagy egy hetet is el lehet tölteni az év bármely szakában.

Kiindulópontként érdemes sétát tenni az egyik legromantikusabb kisvárosban, Forchheim-ban, ami Nürnbergtől alig 40 km-re északra található. A Haupstraße üzletei és és vendéglői mentén végighaladva a Rathausplatz-ra érkezünk. A főteret szépen díszítik piros favázas épületek. Ha körbejártuk a Városháza körüli épületeket és a mögöttük álló St. Martin templomot, a Haupstraße-n továbbindulva hamarosan a bájos Wiesenstraße-ra érünk. Mesés hangulatot áraszt az egész utca, főleg a vízimalom épülete. Ahogy az már lenni szokott az ilyen házaknál, túl sok egyenes fala nincsen. A rövid sétánk után nekivághatunk természeti kincsei felfedezésének.

forccheim.jpg

Forchheim Rathaus

Forchheim-ból indul ki a 470-es főút, ami önmagában is Fränkische Schweiz egyik legszebb látnivalója. Az út végigkíséri a Wiesent folyócskát, ami elképesztően szép tájakat alkotott a hegyekből, sziklákból. De ne is rohanjunk ennyire előre. Az útvonalunk első szakaszán érdemes megállni Reifenberg falu határánál és felmenni a St. Nikolaus Kapelle emelkedőjére. Itt a folyó völgye még tágas. A dombtetőről messzire ellátni, szép kilátást nyújt a folyó túloldalán sorakozó hegyekre.

Továbbhaladva a 470-es úton Neideck Várának romja mellett haladunk el. Ha valaki megéhezett, jó szívvel tudom ajánlani a következő falu, Muggendorf Bückla vendéglőjét. Az étterem tulajdonosa és vezetője a Kisberi család, akik Szerbiából származó horvátok, de természetesen tudják, hogy a családnevük magyar származású. Kedves vendéglátók és finom ételek várják itt az embert.

Muggendorfból továbbutazva lesz csak egyre elképesztőbb a táj. A folyót sziklák és hegyek övezik. Mielőtt teljesen belefeledkeznénk a csodás látványba, az autóvezetésben maradjunk végig figyelmesek, ugyanis a hely szűke miatt nincs külön bicikliút kialakítva, ezért a biciklisek is az autóutat használják és bármelyik kanyar után elénk kerülhet egyikük. Illetve tavasztól őszig a motorosok nagyon kedvelik ezt az útszakaszt. Normál esetben viszont itt senkinek sincs kedve sietni. Én legszívesebben minden méteren megálltam volna fotózni. Ha aszfaltos bicikliút nincs is ezen a szakaszon, a hegyek vonulata mentén sokan terep bringáznak. Ami a bringázáson, motorozáson, túrázáson kívül még kedvelt sport errefelé a Wiesent folyócska szélesebb szakaszain a túra kajak vagy kenu bérlése. Ezekhez a cikk végén össze fogom gyűjteni a hasznos linkeket.

wiesent.jpg

A Wiesent folyó mentén

Következő megállónk Gößweinstein. A legszebb talán ősszel, mert a környéken jobbára lombhullató erdők színesítik a tájat. Általában is érvényes, de főleg itt, hogy jó időben elég nehéz parkolóhelyet találni, ezért érdemes már a reggeli órákban megcélozni a várost. Mivel legutóbb vasárnapi napon jártam ott, végül az Aldi parkolójában hagytam az autót. Innen pár perces sétával meg is érkeztem a nevezetességekhez. A kisváros közepét a hatalmas katolikus templom uralja. A barokk belső egészen szolid, nem vitték túlzásba az aranyozást. A mellékoltárokat szép festmények díszítik. A templom megtekintését követően el lehet dönteni, melyik hegymenetet választjuk – vagy esetleg mindkettőt. Tehát az egyik dombtetőn a Várhoz juthatunk, míg a másik a Kreuzberg kilátópontja - Aussichtpunkt Gößweinstein megnevezéssel szerepel a google térképen – valójában Kálvária domb. A templom mögött felmehetünk a lépcsőkön is vagy az Am Kreuzberg úton végighaladhatunk a stációk mentén. Az Aussichtspunkt Gernerfels is nagyon szép látványt nyújt, hasonló, mint a Kreuzberg. Itt is találunk utalást, egy emlékhelyet Árpádházi Szt. Erzsébetre, akiről bővebben a következő kisvárosnál lesz szó.

gossweinstein.jpg

Gößweinstein, kilátás a Kreuzbergről

Ezek után elhaladunk Tüchersfeld mesébe illő sziklái és a sziklákra épített házikói mellett, amelynek egyike ad otthon a Fränkische Schweiz Museumnak. Azt viszont naivitás lenne gondolni, hogy ott az út mentén le tudunk parkolni. A falu végén a Zur Hinterecke utcánál van egy parkoló, onnan lehet visszasétálni, de előfordul, hogy ott sincs hely.

pottenstein.jpg

Pottenstein

Fränkische Schweiz kihagyhatatlan városa Pottenstein. Ehhez a kisvároshoz kötődik az imént említett Árpádházi Szt. Erzsébetünk. 20 éves volt, mikor férje, Lajos, Türingiai gróf fiatalon meghalt. A grófi család pedig megvonta a férje birtokainak jövedelmétől, ezért elhagyta Wartburg várát és a bambergi püspök segítségével Pottenstein Várába költözött. Ezért a kisvárosban lépten-nyomon Elisabeth nevével találkozunk: a főtéren álló forrás neve illetve az egyik kiránduló útvonal is róla van elnevezve.

pottenstein-hohe_warte.jpg

Kilátás a Hohe Warte-ról, Pottenstein minden évszakban szép

Akár a Vár felé megyünk fel az emelkedőkön, akár a Hohe Warte irányában, csodálatos a kilátás a városra és az azt körülölelő hegyekre. Ha már feljutottunk a hegytetőre, könnyed túrával elérhetjük a kilátót (Aussichtsturm Himmelsleiter). Ezeken a tájakon érdemes tavasszal végigsétálni, mert a rétek terítve vannak mezei virágokkal, az ember szinte azt se tudja, hová lépjen, nehogy letapossa őket. Visszatérve Pottenstein központjába, ha még mindig van energiánk, a szemben lévő hegyoldalra is fel lehet kaptatni a St. Kunigund templom mögött. A kisváros nyugodt élete egyszer egy évben a feje tetejére szokott állni, mégpedig január 6-án. Amikor is máglyát gyújtanak. De nem ám egy kettőt, hanem több százat, végig az összes hegyoldalon. Miután besötétedik elképesztő látványt nyújt a völgyben. Ha valaki a tömeget, a várakozást és a parkolóhely keresgélést nem szereti, annak persze kevésbé ajánlott. De a látvány és a lobogó tüzek hangja kárpótolja az embert. Mielőtt mindenki beírná a naptárába a dátumot, sajnos a 2021-es Lichterfest rendezvényt már most törölték a vírus miatt. Remélhetőleg a következő években helyreáll a rend és lesz még részünk ebben a páratlan látványban. Pottensteinban még egy fontos látnivalót érdemes felkeresni: ez pedig a Teufelshöhle. Mi magyarok azért el vagyunk kényeztetve cseppkőbarlang ügyben. Nyilván nem szabad aggteleki elvárásokkal ezt a kis barlangot felkeresni, de szép termeket itt is láthatunk.

egloffstein.jpg

Egloffstein

Ezzel Fränkische Schweiz legismertebb útvonalán végig is haladtunk, de természetesen nem csak ebből áll a környék. A főúttól távolabb eső Egloffstein is tüneményes kis várral rendelkezik. Illetve főleg a családoknak gyermekekkel ajánlott látnivaló Wildpark Hundshaupten. Ez több mint egyszerű vadaspark, bár annak sem utolsó. Ha szerencsénk van, a szabadon sétáló őzikék egészen közel jönnek. A kerítés mögött élő vadaknak elég nagy területeket kerítettek el, így nincs olyan érzés, hogy szegények börtönben sínylődnének. Mint említettem, ez nem pusztán vadaspark, hanem egy hatalmas kirándulóhely. A magaslatokra érdemes felmenni, mert csodálatos látványt nyújtanak a környék hegyei.

wildpark.jpg

Wildpark Hundshaupten egyik hiúza

Bármerre indulva találhatunk még érdekes látnivalókat. Rengeteg felfedezésre váró apró kincset rejt még ez a táj. Az alábbi linken témák szerint találhatók tematikus útvonalak, mint például a várakat összefoglalók, szép kilátóhelyeket, hogy a sörtúrákat ne is említsem:

https://www.fraenkische-schweiz.com/de/tourenplaner/

 

Ezen az oldalon megtalálhatók a kajakozás, kenuzás tudnivalói:

https://www.fraenkische-schweiz.com/de/erleben/aktiv/kanufahren/

https://www.wiesenttal.de/de/erleben/aktiv/kanufahren/kanufahren.html

 

További fotók találhatók a honlapomon:

https://raboczierika.wixsite.com/gallery/bavaria

 

Rabóczi Erika

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4216262770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Német pénzügyi- és adózási tippek, hírek

Német adóbevallás készítés. Kapcsolat: nemetjovedelem@gmail.com WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő- és Adótanácsadó iroda

Facebook oldaldoboz

Címkék

adó (10) adóalap (5) adóazonosító szám (1) adóbevallás (4) adóelőny (4) adóhivatal (1) adókártya (2) adókategória (1) adómentes (3) adóosztály (4) adórendszer (1) adósáv (1) adótanácsadó (1) adóteher (1) adóvisszatérítés (1) adóvonzat (1) ajánlás (1) albérlő (1) állami támogatás (1) állás (4) állásajánlat (3) állásinterjú (1) anmeldung (1) Arbeit (3) autó (1) autóbérlés (1) balesetbiztosítás (1) bankszámla (1) baukindergeld (1) Baulohnkasse (1) bébiszitter (1) befektetés (2) beruházás (1) bevallás (1) bevétel (1) Bewerbungsgespräch (1) Covid 19 (2) családi pótlék (2) csok (1) dolgozószoba (1) egészségügy (1) egyházi adó (1) Eisenach (1) ELStAM (1) Entfernungspauschale (1) építkezés (1) építőipar (3) Erfurt (1) EU/EGT (1) EU/EWR (1) főbérlő (1) Freibetrag (1) GDP (1) gewerbe (1) gyermekfelügyelet (1) határátkelés (1) haushaltsnahe Dienstleistung (1) hírek (9) igazolás (1) ingatlan (3) iroda (1) járulék (1) járvány (2) jövedelem (5) jövedelemadó (1) karantén (2) kettős háztartás (1) kijárási tilalom (1) kiküldetés (2) Kindergeld (2) kirándulás (2) költözés (1) költségtérítés (1) kőműves (1) koronavírus (4) közlemény (1) különleges kiadás (1) lakásfelújítás (1) lakhatás (1) lexikon (4) lízing (1) Lohnsteuerbescheinigung (1) Lohnsteuerklasse (1) Lufthansa (1) megbízási szerződés (1) menetlevél (1) mester vizsga (1) milliárdos (1) Minijob (1) minisztérium (1) München (1) munka (8) munkába járás (1) munkaeszköz (1) munkaruházat (1) Németország (1) nettó bér (1) nyaralás (1) önkormányzat (1) óvodai ellátás (1) pandémia (1) Pendlerbescheinigung (1) pénzügy (2) progresszív (1) Reisekosten (1) rizikóterület (1) Robert-Kock-Intézet (1) Rudolstadt (1) siker (2) Soka-Bau (2) Sonderausgaben (1) statisztika (1) Steuerklasse (1) szakértő (1) szakirodalom (1) szállás (1) számla (1) személyi jövedelemadó (1) szeminárium (1) Tagesmutter (2) támogatás (3) támogatások (3) tandíj (1) telekár (1) többkulcsos adó (1) Türingia (2) turizmus (1) utasbiztosítás (1) utazás (3) utazási kööltség (1) útiköltség (1) vagyonszerzés (1) vállalkozás (1) vírus (2) Wartburg (1) Weimar (1) Werbungskosten (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása