Karanténszabályozás Németországban rizikóterületről történt beutazás esetén
2020.szeptember 24-ei állapot szerint

Az a személy, akik németországi beutazása előtt a Robert-Koch-Intézet által publikált rizikóterület valamelyikén 14 napon belül tartózkodott, köteles a Németországba történt beutazását követően a legrövidebb úton lakhelyére, vagy egyéb szálláshelyére utazni és 14 napig házi karanténban tartózkodni. E kötelezettség nem vonatkozik arra a személyre, aki a rizikóterületen csak átutazott, de nem tartózkodott ott.

A karanténkötelezettség betartását a lakhely/szálláshely szerint illetékes egészségügyi hivatal (Gesundheitsamt) ellenőrzi.

A karanténkötelezettségre vonatkozó előírások tartományonként eltérhetnek, ezért célszerű internetes honlapokon tájékozódni a helyi előírásokról is.

Rizikóterületnek azok az államok vagy államokon belüli régiók tekintendők, amelyekben a koronavírus-fertőzések száma a tárgynapot megelőző egy héten belül  naponta és 100.000 lakosra vetítve meghaladta az 50 fertőzöttet. A Robert-Koch-Intézet honlapján naponta frissítik a rizikóterületek listáját, egyben feltüntetik azokat a területeket is, amelyek már NEM tartoznak a rizikóterületek alá.

A Robert-Koch-Intézet weblapja:

https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html

Jelentkezés az egészségügyi hivatalnál

A lakhelyre/ szálláshelyre érkezést követően a beutazó köteles jelentkezni a lakhelye szerint illetékes egészségügyi hivatalnál és meg kell adnia tartózkodási helyének koordinátáit.

Tesztelési kötelezettség

Az a beutazó, aki beutazása előtt  14 napon belül rizikóterületen tartózkodott, a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium tesztelési kötelezettségre vonatkozó rendelete szerint az egészségügyi hivatal felszólítása esetén köteles vagy egy negativ koronatesztet felmutatni, vagy pedig a beutazását követő 10 napon belül egy koronatesztet elvégeztetni. A tesztelési kötelezettség végrehajtását az egyes tartományok külön rendeletben szabályozzák. A kötelező tesztelés megtagadása pénzbírsággal szankcionálható.

A tesztet nem kötelező Németországban elvégeztetni. Bármely Európai Uniós tagállamban elvégeztetett tesztet elfogadnak Németországban, amennyiben a tesztet a németországi beutazás előtt legfeljebb 48 órával végezték el.

laboratory-3827736_1920.jpg

Egy vagy két teszt?

Egy darab negatív teszt mindig csak egy pillanatnyi egészségállapotot tükröz, ezért célszerű 5-7 napon belül egy ismételt teszt elvégeztetése. Az ismételt tesztet személyre szabottan az egészségügyi hivatalok rendelhetik el.

Mi történik, ha pozitív a teszt eredménye?

Ha pozitív a teszt eredménye, az érintett személy köteles 10 napra karanténba vonulni. A tesztet végző intézet/orvos pedig köteles a teszt pozitív eredményéről értesíteni a helyileg illetékes egészségügyi hivatalt.

Mi történik, ha negatív a teszt eredménye?

A legtöbb tartományban, amennyiben a teszt eredménye negatív, megszűnik a karantén kötelezettségb(ez kb. 24-48 óra múlva lehetséges). Egyes tartományokban azonban elrendelhetik az ismételt teszt elvégeztetését, és annak eredményéig nem szűnik meg a karantén-kötelezettség sem.

A negatív teszt eredményéről az tesztet végző intézet/ orvos NEM értesíti az egészségügyi hivatalt. Ez esetben a beutazónak kell jelentkeznie az egészségügyi hivatalnál a tesztet végző intézet/ orvos által kiállított teszteredménnyel, a karanténkötelezettség megszüntetése érdekében.

Figyelem: október 1-től negatív teszt esetén is minimum 5 napig kell karanténban tartózkodni !!

Amennyiben a beutazó személy nem kap felszólítást kötelező tesztelésre, és önkéntesen sem végezteti el a tesztet, 14 napig köteles karanténban maradni.

Hol végeztethető el a teszt ?

A tesztet reptereken lehet elvégeztetni, amennyiben pedig szárazföldön történik a beutazás, a teszt elvégeztethető –előzetes egyeztetés után- a lakhely szerint illetékes háziorvosnál, illetve a 116 117-es országosan egységes telefonszámon tudakolható meg, hogy hol van a legközelebbi tesztelési lehetőség.

Hogyan ellenőrzik az autóval vagy vonattal beutazó személyeket? Mi történik azokkal a rizikóterületről beutazókkal, akik nem rendelkeznek teszttel?

Jóllehet Németország szárazföldi határain megszűnt a koronavírusra irányuló határellenőrzés, a határmenti területeken az illetékes hatóságok jogosultak szúrópróbaszerű ellenőrzést végezni. Az ellenőrzéskor felvett adatokat a lakhely/szálláshely szerint illetékes egészségügyi hivatalokhoz továbbítják.

Ingyenes tesztelés

Azok részére, akik nem rizikóterületről érkeznek Németországba, szeptember 15-től megszűnt az ingyenes tesztelési lehetőség.

Azok részére, akik olyan, a Robert-Koch-Intézet által publikált rizikóterület valamelyikén 14 napon belül tartózkodtak és onnan utaztak Németországba, szeptember 15-től a beutazást követő 10 napon belül ingyenes tesztelés van biztosítva.

 

További hírekért kövesse a Facebook oldalunkat:

Facebook: https://www.facebook.com/nemetmagyar2016/

 

Balázs Gábor

külkereskedelmi közgazdász

társadalomtudományi és gazdasági szakfordító

 

T1: +36/ 30/ 22-99-394

T2: +49/ 173/ 531-60-38

WSP Consulting Nonprofit Kft.

(Könyvelő és Adótanácsadó iroda - Német adóbevallás, német biztosítás, megtakarítás, nyugdíj)
Adószám: 23187430-2-05  

Weblap: http://www.nemetjovedelem.hu/

Weblap 2: https://www.nemetbiztositas.hu/

Weblap 3: https://www.betegbiztosito-mobil-oil.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/nemetmagyar2016/

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetjovedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5816221806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Német pénzügyi- és adózási tippek, hírek

Német adóbevallás készítés. Kapcsolat: nemetjovedelem@gmail.com WSP Consulting Nonprofit Kft. - Könyvelő- és Adótanácsadó iroda

Facebook oldaldoboz

Címkék

adó (10) adóalap (5) adóazonosító szám (1) adóbevallás (4) adóelőny (4) adóhivatal (1) adókártya (2) adókategória (1) adómentes (3) adóosztály (4) adórendszer (1) adósáv (1) adótanácsadó (1) adóteher (1) adóvisszatérítés (1) adóvonzat (1) ajánlás (1) albérlő (1) állami támogatás (1) állás (4) állásajánlat (3) állásinterjú (1) anmeldung (1) Arbeit (3) autó (1) autóbérlés (1) balesetbiztosítás (1) bankszámla (1) baukindergeld (1) Baulohnkasse (1) bébiszitter (1) befektetés (2) beruházás (1) bevallás (1) bevétel (1) Bewerbungsgespräch (1) Covid 19 (2) családi pótlék (2) csok (1) dolgozószoba (1) egészségügy (1) egyházi adó (1) Eisenach (1) ELStAM (1) Entfernungspauschale (1) építkezés (1) építőipar (3) Erfurt (1) EU/EGT (1) EU/EWR (1) főbérlő (1) Freibetrag (1) GDP (1) gewerbe (1) gyermekfelügyelet (1) határátkelés (1) haushaltsnahe Dienstleistung (1) hírek (9) igazolás (1) ingatlan (3) iroda (1) járulék (1) járvány (2) jövedelem (5) jövedelemadó (1) karantén (2) kettős háztartás (1) kijárási tilalom (1) kiküldetés (2) Kindergeld (2) kirándulás (2) költözés (1) költségtérítés (1) kőműves (1) koronavírus (4) közlemény (1) különleges kiadás (1) lakásfelújítás (1) lakhatás (1) lexikon (4) lízing (1) Lohnsteuerbescheinigung (1) Lohnsteuerklasse (1) Lufthansa (1) megbízási szerződés (1) menetlevél (1) mester vizsga (1) milliárdos (1) Minijob (1) minisztérium (1) München (1) munka (8) munkába járás (1) munkaeszköz (1) munkaruházat (1) Németország (1) nettó bér (1) nyaralás (1) önkormányzat (1) óvodai ellátás (1) pandémia (1) Pendlerbescheinigung (1) pénzügy (2) progresszív (1) Reisekosten (1) rizikóterület (1) Robert-Kock-Intézet (1) Rudolstadt (1) siker (2) Soka-Bau (2) Sonderausgaben (1) statisztika (1) Steuerklasse (1) szakértő (1) szakirodalom (1) szállás (1) számla (1) személyi jövedelemadó (1) szeminárium (1) Tagesmutter (2) támogatás (3) támogatások (3) tandíj (1) telekár (1) többkulcsos adó (1) Türingia (2) turizmus (1) utasbiztosítás (1) utazás (3) utazási kööltség (1) útiköltség (1) vagyonszerzés (1) vállalkozás (1) vírus (2) Wartburg (1) Weimar (1) Werbungskosten (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása